Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Müşterilerine yeni hizmet vermeye başlayan girişimciler için ne tür fatura kesecekleri oldukça kafa karıştıran konulardan biri. Bu yazımızda proforma faturanın hangi durumlarda, nasıl hazırlandığına değindik.

Bu yazımızda sıkça karşılaştığımız "Proforma fatura ne demek?" sorusuna yanıt vererek işletmenize faydalı olabilecek bilgileri toplamak istedik. Önce kısa bir tanım ile başlayalım:


Proforma fatura, teklif faturasıdır. Herhangi bir mali yükümlülük taşımaz. Ticaret ve Vergi Hukukunda "Proforma Fatura" ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Her firma proforma faturayı kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyebilir. Ek bir bilgi olarak, dış ticarette kullanılan bu belge türü, uluslararası satış sözleşmesi olarak da nitelendirilmektedir.


Ön fatura niteliğindeki bu belge, özellikle alım yapılacak durumlarda bir teklife ve planlamaya ihtiyaç duyulacağı zamanlarda kullanılır. Herhangi bir alım için izin, peşinat alınması gereken durumlarda talep edilebilir. Bu fatura türü, satış öncesinde hazırlanır ve müşteriyle paylaşılır.


Faturanızın üzerine "Proforma Fatura" ibaresi ekledikten sonra aşağıdaki bilgilere yer vererek faturanızı hazırlayabilirsiniz:

  • Faturanın tarihi
  • Mal / hizmet cinsi
  • Alıcı ve satıcının bilgileri: İsim/unvan, adresleri
  • Ödeme şekli
  • Malların menşei
  • Teslim şekli
  • Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı
  • Malların ağırlığı, ebatları, miktarı
  • Sevkiyatın şekli
  • Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara vb. detay açıklamalar
  • Navlun ve sigorta prim tutarları
  • Düzenleyenin imzası


Geldik, “Proforma fatura nasıl kesilir?” sorusunun cevabına…

Bu tür bir belgeyi hazırlarken belli başlı birtakım kuralları atlamamaya özen göstermeliyiz. Bunlardan ilki, hazırlayacağımız belgenin ne tür bir belge olduğunu belirtmemiz gerektiğidir. Bunun için belgede mutlaka “Proforma Fatura” ibaresine yer vermeliyiz.

Bu belge tipi, diğer fatura türlerine göre biraz daha sade bir yapıdadır diyebiliriz. Hazır bir şablon üzerinden giderek faturayı oluşturabiliriz. Bu noktada antentli kağıt kullanılması gerektiğini de hatırlatalım.

Geldik hangi bilgiyi, sayfanın hangi bölümünde yer vermemiz gerektiğine… Sağ üst köşeye proforma numarası ve tarih yazmalısınız. Sol üst köşede ise önce, satıcı bilgileri (Ad soyadı, unvan sve adres), altına da alıcı bilgileri (Müşteri adı, unvan, adresi) yer almalıdır.

Sayfanın orta kısmında ise, satılacak ürün ve ürüne dair detaylar bulunur. Bu detaylar da, ürün açıklaması, miktarı, birim fiyatı ve KDV oranıdır.

Aşağıdaki proforma fatura örneği, hangi bilgilerin nerede konumlanacağını incelemenizde yardımcı olacaktır.

Proforma Fatura Örneği


İthalat ihracat işlemlerinde kullanılması şu şekilde gerçekleşir; ihracatçı tarafından, ithalatçıya verilen teklife ilişkin veya ihracatçı ile ithalatçının anlaşması sonucunda açılacak bir Akreditife esas teşkil etmesi için sevk/yükleme öncesi hazırlanması sırasında kullanılabilir.

İthalatçı, ihracatçının teklifini kabul eder ve bu kabule dayalı olarak bir sipariş geçmek isterse, fatura türünün koşullarını kabul ettiğini belirtilen (Proformadaki teslim tarih-miktar-fiyat opsiyonu) süre içinde beyan etmesi zorunludur. Mal veya hizmet satış aşamasına gelindiğinde ise ticari faturanın düzenlenmesi şarttır. Ticari fatura nasıl doldurulur gibi soruların cevabına ise "10 Soruda fatura hakkında her şey!" yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Belge, Türkçe hazırlandığı gibi İngilizce de hazırlanabilir. Aşağıda ihracat proforma fatura örneği word dosyası yer almaktadır. Yurt dışı ile bağlantılı bir ticaret söz konusu olduğu için, proforma fatura İngilizce olarak hazırlanmıştır.

Proforma İngilizce Fatura Örneği

Belge üzerindeki kimimize yabancı kimimize tanıdık gelen temel terimlere burada değinmemiz faydalı olacaktır.


Ticaretin başlangıç noktası niteliğindedir ve fatura anlamına gelmektedir. Peki “proforma invoice nedir?” diye soracak olursanız o da, proforma fatura demektir. İş yazışmalarında kısaltma olarak “p/i” şeklinde kullanılır.

e-malimüşavir.org platformunu hemen ücretsiz deneyin, işini daha kolay yöneten Mutlu Patronlar arasına katılın!


Her türlü sorunuz için bizimle 0 (212) 908 08 00 iletişime geçebilirsiniz. Telefon desteğimiz mesai saatlerindedir. Mesai saatleri dışında mail hizmetimiz sürekli çalışmaktadır.

[email protected]
0 (212) 908 06 60 – 61